субота, 19. јануар 2013.

REČ PO RIJEČ (29)

MAK KORPICE
Ponekad aktuelni događaji utiču na uređivanje bloga. Dok sam spremao „Reč po riječ“ za naredne dane, prekide me najbolja od svih žena i sva užurbana kaže: „Brzo, brzo...daj da uzmem neki novi recept za kolače“ (Priprema kolače za nedeljnu slavsku trpezu i hoće da iznenadi goste. Koliko je napravila kolača počinjem da sumnjam da je tajno pozvala pola Kikinde). Iskoristih jedan od recepata za ovu rubriku. Možda će nekoga i to interesovati. Enigmati vide dva uzastopna K, a dobre domaćice način da uvesele ukućane i goste.


Mak korpice

120 gr mak
150 gr mleveni lešnik
20 kom suvih šljiva
2,5 dl slatka pavlaka
100 gr šećer
1 vanilin šećer
1 čašica ruma
Šljive iseckati i preliti rumom da odstoje 1h.
Zagrejati pavlaku,umešati mak,lešnik,šljive,vanilin i šećer.
Odmah puniti korpice (ja sam ove jestive) dok se masa ne stegne a mogu i loptice,ali onda mora da se prohladi i masa malo stegne. Ukrasi se belom čokoladom zbog kontrasta.

6 коментара:

Анониман је рекао...

Štrudla sa makom je prava stvar, ali nemam ništa protiv ovih korpica, jer su i one sa makom.
Nadam se da je Belirac zabeležio ovu sintagmu.
Lozničanin

Slavko Bovan је рекао...

Ja više naginjem slanim varijantama! Kiflice sa sirom npr.

Belirac је рекао...

Na Googleu postoje samo četiri potvrde za mak-korpice, od toga dvije na ovom blogu. Zato tražim više dokaza da ta sintagma postoji, npr. u obliku fotografije na kojoj se vidi "najbolja od svih žena" kako ih pravi i gazda kuće kako ih konzumira, a može i slika svih slavskih gostiju s mak-korpicama u ruci.

Belirac је рекао...

Preporučujem pisanje s crticom (mak-korpice). Ipak su to dvije imenice koje označavaju jedan pojam, a prva se ne mijenja po padežima.

Belirac је рекао...

Mak-korpice su kao naručene za ilustrovani slogovni kvadrat 4x4. Npr.

MAK-KOR PI CE
KOR LE O NE
PI O NIR KE
CE NE :KE KSA

Još kad bi naš prijatelj emce-na-kvadrat našao vremena da takav kvadrat grafički pripremi i objavi u nekom od svojih listova, to bi bio lijep kraj ovog izdanja rubrike "Reč po riječ".

Belirac је рекао...

Ovaj slogovni kvadrat - uz još jedan - objavljen je 14. III. 2018. godine na ovom blogu kao 128. prilog u rubrici "Jovanov slogovni kvadrat": ovdje.