недеља, 27. април 2014.

NOSTALGIJA (194)



Piše: Radojica Jovičić
"DŽEPNA KRIŽALJKA"
Izdavač: Novincko-izdavačko i grafičko   poduzeće "Sportska štampa", Zagreb.
Glavni i odgovorni urednik: Marijan Kancelarić.
Prvi broj je iзaшao 16.aprila 1952. godine.
Bio je to veoma kvalitetan enigmatski list.            
Na prvoj strani je bila uvek nagradna križaljka a na drugoj posebna nagradna križaljka. Bile su   to uglavnom klasične ukrštene reči, stranica za mlade i duplerica. Posebno smo voleli stranicu dvanaest, jer je bila namenjena mladjim enigmatama. Na strani trinaest bila je cela stranica "Odgovori uredništva" koja je bila veoma zapažena i sa zebnjom očekivana.   
Gospodin Kancelarić je bio vеома kvalitetan enigmata  i strog urednik.
Evo jednog njegovog odgovora  Hrvoju Č-ić iz Zagreba, kada je reč o upotrebi prideva: "Nikad nismo ustvrdili  da su pridjevi zabranjene riječi. Jedino smo rekli da nije poželjno da se upotrebljavaju u bilo kojem obliku, a njih ima uistinu mnogo. Svaki pridjev ima tri roda (muški, ženski i srednji) i dva broja (jedninu i množinu), pa se, praktički mogu "razvlačiti" po miloj volji. Dakako, to "iskorištavaju" loši sastavljači što je nedopustivo. Nadamo se da ste nas shvatili."   
Stalni saradnici su bili uglavnom iskusni enigmati, koji su potpisivani pseudonimima: (ALAN- mislim da je to Anton Federber, ŽE-STA – Stanislav Železnik, SIRIUS?, HOR?, LIČO?, B. HEN? ESKULAP?, KALHANT?, LACI? i još neki. Nama mlađima ostajala je jedino dvanaesta stranica i tu smo se gurali. Ja sam uspeo, prateći odlične savete u "odgovorima uredništva" da privučem pažnju urednika, pa  su mi objavljivani radovi na stranici dvanaest   a i na srednjoj strani-duplerica. Evo, dva odgovora na poslatu saradnju u broju 769 od    4. siječnja 1967. godine :   "Jovica J. Bgd – Sastavci su uspjeli pa su spremljeni i čekaju na red", u broju 957 od 12. kolovoza 1970 godine. Radojica J-ić, Beograd Križaljka je bez većih primjedbi. i uskoro će doći na red za objavljivanje".
Treba reći i ovo: Križaljka je izlazila u standardnom formatu i sa brojem stranica  zaključno sa brojem 1154 od 22. svibnja 1974. godine. Tada je broj 1155, ili broj 1. promenio naziv u "Enigmatski tjednik – NOVA DŽEPNA KRIŽALJKA"  sa povećanim brojem strana i više raznovrsnih likova, Pa čak i MAGIČNIM LIKOVIMA. Međutim, ovakvih brojeva je izašlo 20. da bi se, valjda iz finanisjkih razloga, prešlo  na stari dobri format i sadržaj sa brojem 1175 od 16. listopada 1974. godine. Poslednji broj 1320.  izašao je 27. jula 1977. godine

10 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Jedan dio iz ove pošiljke Radojice Jovičića biće objavljen za dva dana u rubrici "Evergrin".

Ilija Đurković је рекао...

ESKULAP je naravno Zvonimir Kurpes.

Belirac је рекао...

Alan, Kalhant, Sirius - Ferderber, Ličo - Lipanović, B. Hen. - Božidar Henigman, Laci - Laslo Lajko, jedino ne znam ko je - Hor

Mandrak је рекао...

Sviđa mi je Kancelarićev odgovor saradniku. Ljudi su i pre 60 godina, kao i danas, obično shvatali crno-belo.

Rešad Besničanin је рекао...

Zar je moguće da neko ko se toliko godina bavi enigmatikom ne zna ko je ESKULAP!

Belirac је рекао...

Radojica je svoje radove potpisivao s Jovica Jovičić.

Rešad Besničanin је рекао...

Jovane, zar Kalhant nije bio pseudonim Dušana Kosa?

rjovicic је рекао...

Resade, ti sigurno sve znas. Znao sam da mu je prezime Kurpes, a ime valjda Zvonimir. Davno je to bilo...Ma, trebao si samo da napises njegovo ime i prezime a ne da se cudis nicemu.. Pozdrav

Belirac је рекао...

Dušan Kos je bio Kodolah, a Ferderber Kalhant. Tako piše i u "Leksikonu zagonetača Jugoslavije".

Za Radojicu ni u LZJ, ni u "Leksikonu srpskih anigmata" ne piše da je objavljivao pod imenom Jovica Jovičić. Prvi izvor spominje pseudonim Helios, a drugi Radivoj i Helios. Zanimljivo je da prvi izvor (1979) spominje preko 3.200 zagonetaka, a drugi (2007) 34.500 zagonetaka.

U durgom izvoru spominje se "Križaljka" (Zagreb), a trebalo je "Džepna križaljka" (Zagreb).

Gojko је рекао...

Imam nekoliko desetina Džepne i ono što me na nju asocira,a bio sam još početnik u enigmatskim vodama,je preciznost opisa.Dodao bih...ozbiljnost.Meni su ukrštenice/križaljke u njoj bile i poteške za rješavanje,ali baš me je to i privlačilo(i tjeralo da se dodatno potrudim).