четвртак, 15. март 2018.

VREDNOVANJE AUTORSKIH URADAKA



Piše: Stjepan Horvat
U Čvorovom autorskom prvenstvu za 1988. godinu (ČAP '88.) 4. zadatak bilo je sastavljanje talijanske križaljke. Po tada već ustaljenoj proceduri sve pristigle natječajne uratke ocjenjivao je peteročlani žiri. U ovom slučaju jedan od članova žirija bio je zagonetački autor iz Sinja Marijan Ratković. On je izradio osobni sustav ocjenjivanja radova i složio svoju listu radova. U popratnom pismu uredniku „Čvora“ (26. I. 1989.) piše:
„Kao što vidite trebalo mi je osam dana da ocijenim radove za ČAP '88.. I čini mi se da je ovo bio jedan od najtežih poslova u ovom ocjenjivačkom opusu. No eto sda je taj rezultat pred vama, odnosno komisijom koja će, vjerujem, cijeniti moj trud, da pri ocjenjivanju budem što je moguće u manjoj mjeri subjektivan, a više, kao što je vidljivo iz glasačkih (ocjenjivačkih) lista, okrenut egzaktnim pokazateljima koji su odredili vrijednost svakog rada ponaosob“.
Uz svaki rad bila je priložen list sa shematskim prikazom brojčanih pokazatelja po kojem je vrednovan svaki uradak. Bili su tu sljedeći kriteriji: broj crnih polja, odgonetljivost, prosječna dužina riječi, broj suglasničkih i samoglasničkih skupina, broj skupina u domaćim riječima, broj skupina u stranim riječima, broj domaćih riječi, broj stranih riječi, broj kratica, koeficijent. Svaki od kriterija bio je još podijeljen na osam podskupina a one su nosile ocjene od 1 do 5 sa korakom od 0,5. Ovom prigodom neću ulaziti u tumačenja svakog pojedinog kriterija, a pojedine vrijednosti Ratković je odredio prema veličini talijanke i mogućem sadržaju.
Na priloženoj fotografiji je prikazan postupak ocjenjivanja rada koji je bio pod šifrom 333-RIBA koji je bio osvojio 47,5 bodova i bio svrstan na vrh Ratkovićeve ocjenjivačke liste.

2 коментара:

Mandrak је рекао...

Ne razumem. Prosečna dužina reči ni u fantaziji ne može biti 10, 6, a kamoli "13, 5 i veća" (osim ako nisu računati jednoslovi i dvoslovi).
Broj kratica: 7! (čak i da se radi o mamutskoj talijanki, to je previše, a po svoj prilici ovaj lik nije veći od 200 polja.

I ne kapiram šta je koeficijent.

Može li se nekako videti taj pobednički rad?

Nedjeljko Nedić је рекао...

Eto, enigmatsku "matematiku" nisam izmislio ja. Izbacio bih jedino ukupan dojam.